neděle 19. prosince 2021

Inspirující čtení: Domácnost bez odpadu a nemusítka

Miluju knihy. A čtení je jednou z mých vášní. Což je také důvod, proč se mu věnuji mnohem méně, než bych chtěla. Je totiž jednou z mnoha mých vášní. A jak říká jedna kniha time managementu, kniha nikdy nezvoní a nevolá na vás: „Dělej, přečti mě! Hrozně to spěchá.“ Taky si obvykle nedáváme cíle ohledně čtení, i když někteří to doporučují. Nebo si udělat určitý blok času, kdy se budete své zálibě věnovat, abyste ji neprokrastinovali nějakým googlením nebo bezcílným bloumáním a uklízením bytu. 

Dnes se s vámi chci podělit o to, co aktuálně čtu a co by vás případně mohlo inspirovat.

Velice zajímavou knihou, kterou už jsem měla dlouho v merku, je Domácnost bez odpadu od Bey Johnsonové. Představte si, že by z vaší domácnosti nevznikal odpad. Nejen, že byste byli ekologičtí, taky byste neplatili za popelnici. Sice nevím, jestli to u nás v ČR jde, ale naše vesnice před nedávnem rozhodla, že poplatky za popelnici sníží těm, co jsou ekologičtí a víc vytřídí. To je jen ten první level – třídit. Ale to pořád vzniká odpad, který musíte někam nosit/vozit, a který musí někdo někde likvidovat. Kdyby ovšem nevznikal, bylo by to ještě lepší. 

Byla jsem přesvědčená, že už mám někde publikovaný článek o svém ekologickém či bezodpadovém způsobu pití čaje, ale nějak jsem ho teď nikde nedohledala. 

Kniha se čte poměrně obtížně, domnívám se, že kvůli malým písmenkům, protože je psána mnohem čtivěji, než jsem očekávala. No jasně! Zase někdo neví, že by mělo být na řádku asi 60 znaků! Je jich tam snad o třicet víc!

Kniha mi připomněla, že jsem kdysi narazila na seznam nemusítek. Ideální je udělat si ho sami podle vlastních potřeb. Nemusítka jsou věci, které dělat nemusíte a doteď jste je dělali, protože jste na to byli zvyklí z domova, nebo jste to někde viděli, nebo jste si mysleli, že to dělat musíte. Aplikace nemusítek zjednodušuje život, údržbu a celkově přináší větší pocit štěstí. Jedním z nemusítek uvedených v knize je: zrušit ubrus. Jo, připadá mi to jako skvělý nápad, pokud máte hezky vypadající stůl (což ten náš není). Když nemáte ubrus, nemusíte ho prát, nenadáváte nikomu, že ho zase pobryndal, ušetříte za nákup nového a praní špinavého, ve skříni máte víc místa na jiné věci a taky ho nemusíte prát a ani vyhazovat, až se nenávratně ušpiní nebo zničí. Na druhou stranu přijdete o tu zábavu a krásu dívat se na nový ubrus krátce poté, co ho dáte na stůl. Variantou by asi bylo mít ubrus v obýváku, kde se neušpiní. Nebo pod sklem či pod igelitem (jenže to už zase máte další zbytečný plastový odpad). 

K nemusítkům patří třeba utírání nádobí – nechte ho okapat, uschne samo.

Je spousta dalších věcí, které nemusíte dělat. Ideální je uvědomit si, že nemusíte dělat nic a občas se sami sebe zeptat: „Chci tohle dělat?“ „Proč to dělám?“ Je možné, že spoustu věcí dělat „musíte“, protože chcete mít výhody, které to přináší: cvičit a jíst zdravě = být štíhlá, zdravá a mít dost energie, ale možná najdete i spoustu věcí, které dělat nemusíte a ani nechcete. Tak jen směle do toho.

Žádné komentáře:

Okomentovat