čtvrtek 8. dubna 2021

Jak plést ponožky

Znáte to: když vám chybí nějaký dobrý článek, napište ho sami. A tak jsem se rozhodla (už 22. 3. 2018), že sepíšu různé možnosti pletení ponožek. (Časem se chystám taky na článek o tom, jak různě plést patu nebo špičku, a který způsob je nejlepší. Proto jsem se taky pustila do svého projektu 50x a stále poprvé.)

Pár možností, jak se pustit do pletení ponožek: 
  • Na dvou jehlicích jako rovný díl a pak následuje sešití (asi nejhorší verze), tímto způsobem je lze plést i na jednolůžkovém pletacím stroji. Pletu takhle například Unchained Socks od Petry Machové Kouřilové.
  • Na kruhové jehlici stále dokola, použijete smyčku z přebývajícího lanka (říká se jí Magic loop nebo také magická smyčka). Takto je můžete uplést na dvoulůžkovém pletacím stroji (bohužel nevlastním). Pletu takhle například Roosimine od Caoua Coffee (zde), #pfötchensocks od Monika Kaulen, Pillars od Lisa Stichweh.
  • Dvě ponožky najednou na jedné kruhové jehlici (začít můžete odshora nebo odspoda). Výhodou této metody je, že vidíte, kolik vám zbývá příze a také zároveň děláte obě ponožky, takže je s větší pravděpodobností budete mít stejné, protože je pletete zároveň. Zatímco při postupném pletení můžete snadno dumat, jestli jste pro lem pletly deset nebo patnáct řad.
  • na dvou kruhových jehlicích proti sobě – stejné jako na jedné kruhovce, jen pohodlnější,
  • na čtyřech jehlicích (pátou se plete) – trošku mršky zdrhaj. Můj osobní zlepšovák je, že si vystačím se čtyřmi. Pletenina je rovnoměrně rozložená na třech jehlicích a pletu čtvrtou. Většinou se s nějakým přesouváním neobtěžuji, ale chci-li si být opravdu jistá, že někde neutahuji víc či míň, upletu každou jehlicí ještě jedno oko navíc z té další jehlice a novou „nasadím“ o jedno oko později. Samozřejmě se to hodí spíš u pleteniny, kde není žádný vzor. Pletla jsem takhle například Rye od Tincanknits nebo Cantilever od General Hogbuffer či Roosimine od Caoua Coffee.
  • moduly: může to být cokoliv: ponožky složené z trojúhelníků, šestiúhelníků, čtverců, kruhů, hvězdiček, jiných patvarů... Snažila jsem se o Euclid a nyní se pokouším o Stripe Tease od téže autorky General Hogbuffer. Moduly najdete i v Patchwork Mix Socken od Elke Becker.
  • neobvyklé konstrukce: designéři se v nich vyžívají. Rádi přichází s něčím novým. Kruhová pata, double heelix socks... 

Žádné komentáře:

Okomentovat