pátek 10. listopadu 2023

Různé způsoby nahození (cast on)

Mezi používané techniky patří (řazeno podle abecedy):

Backwards Loop Cast On: video Andrey Mowry (zde). Prý se jedná o ideální způsob, jak přidat oka v řadě nebo na konci kola či řady. Tato technika se běžně používá pro podpaží nebo přední část krku svetru shora dolů.

Cable Cast On: video Andrey Mowry (zde), používá například na aplikované okraje, jiné video najdete zde

Crocheted provisional Cast On: video Andrey Mowry (zde)

Garter Tab Cast On: Andrey oblíbený způsob, jak začít šátek (zde)

I-cord  Cast On: video Andrey Mowry (zde)

Knitted Cast On: video zde

Longtail Cast On: video zde, jedno z nejznámějších nahození

Single Cast On: video viz zde, je nejjednodušší

Tubular Cast on: hezky ve svém videu ukazuje Andrea Mowry (zde). Nahození je pružné, ale mně se přetáčí a nepracuje se mi s ním dobře. Autorka tvrdí, že čím víc ho budete cvičit, tím snazší to bude. Ráda ho používá, když bude pokračovat žebrováním 1x1 (ribbing).

2x2 tubular Cast on: video Andrey Mowry (zde).

Turkish Cast On: video Andrey Mowry (zde). Používá pro ponožky pletené od špičky. Turecké nahození najdete ve slovenštině také u Andrey, tentokrát z Klbkošopy (zde). Jde jen o to, že ovinete přízi kolem obou jehlic, ale bacha, pak musíte sundat první očko, abyste jich na obou jehlicích měli stejně.

Turkish Cast On purlwise: video Andrey Mowry (zde). Používá na nahození ponožek. Toto je metoda, kterou využijete, když budete mít na lícové straně pleteninu obrace.

Twisted German Cast On: video Andrey Mowry (zde). Působí příjemně pružným okrajem a poté, co si ho párkrát procvičíte, bude stejně rytmický jako vaše běžné nahození dlouhého ocasu! Haha, tenhle Googlí předklad se mi líbil. ;-) Samozřejmě se tím myslí Longtail.

Žádné komentáře:

Okomentovat