pondělí 12. dubna 2021

Caoua Coffee: Roosimine (2)

Ponožka s pravítkem kvůli velikosti
Tyhle ponožky jsou mým velkým úspěchem. Jsou to letošní druhé ponožky, které jsem již dokončila. Abych se moc neopakovala, jen rychle shrnu pár základních informací, zbytek najdete zde.

Nahozeno: 2. února 2021

Dokončeno: 31. března 2021 (ne že bych mezi tím nepletla nic jiného, ale...)

Velikost: 46 (dá docela zabrat proti obvyklé 38)

Vzor: Roosimine (Nejedná se ani o intarzii (či fair isle) nebo vyšívání, ale o speciální typ estonského pletení, techniku nazývanou „roosimin“ (což znamená růže) a odpovídající vzory se nazývají vzory „roositud“. Jedná se o jednoduché proplétání kontrastní příze mezi hladce pletenými oky hlavní barvou. Může připomínat vyšívání v průběhu pletení, ale nepotřebujete žádnou jehlu ani nic dalšího. Zkrátka jak pletete přehazujete kontrastní přízi vepředu nebo vzadu tak, aby se vám vpředu objevil požadovaný vzor přes příslušný počet ok. Tradičně se používá na palčácích a ponožkách a většina roositudových vzorů je  geometrických a provádí se v jasných primárních barvách. Zdá se mi důležité zdůraznit, že kontrastní barva je použitá v dvojité síle (dvě vlákna), zatímco ponožka se plete jednitě. Pletení je velice jednoduché i díky tomu, že na vyplétaný vzor byla použita pouze jedna barva. Vzory najdete zde a zde.

Autorka: nick Caoua Coffee

Na Ravelry: 294 označených projektů

KAL: #upletusiponozky, skafeb21 (Sock Knitters Anonymous, Schedule for Sockdown 14: 2020–2021, February: Returning Designer: CaouaCoffee) 

Příze: levná ponožková z obchoďáku Norma tmavě modrá, šedá, modro-bílá a bílou Fabel od DROPS na vyplétání vzoru

Záměr: dárek k Valentýnu 2021 pro mého přítele

Zajímavost: ve spodní části se plete sešikmení pro nárt ujímáním ok a na chodidle se oka naopak přidávají, takže se ponožka příjemně tvaruje kolem klenby nohy. Naprosto mě to nadchlo! 

Žádné komentáře:

Okomentovat