pátek 20. září 2024

A Year of Light tester week 2024 (5)

Pá 20. 9. 2024, Den pátý

Dneska jsem pracovala z domova, ale pak jsme řešili stůl do kuchyně a obýváku a tak jsem se nakonec k malování vůbec nedostala. Navíc už jsem konečně snad skoro úplně zdravá (sem tam se přece jen vysmrkám), a tak jsem musela zase začít chystat jídlo zvířátkům a dojit.

Zaskočilo mě, že je na výběr o jeden obrázek méně než obvykle. Takže tři. Chtěl jsem napsat, že jsem z nich nebyla tak unešená jako obvykle, ale není to pravda. To spíš jen trošku nestíhám tak rychle malovat a navíc si říkám, že to asi ani není reálné všechno stihnout. A taky kde to budu vystavovat?

  • Kim Dellow: Flow and Glow (Jde o hrátky a seznamování se s akvarelovými barvami na papíře. Z nich se pak udělají různá abstraktní díla. Nezaujalo mě.)
  • Melanie Rivers: Heart Light (Velmi dramatický barevný a zajímavý portrét z profilu. Chtěla bych si zkusit, i když nemám kvašové barvy. Snad to půjde něčím, co mám.)
  • Lucy Brydon: Magical Shimmering Potions (Plamínek či elixír v lahvi. Úžasná kombinace barev. Líbí se mi takto magický obrázek. Ráda si zkusím, když to všechno stihnu.)

čtvrtek 19. září 2024

A Year of Light tester week 2024 (4)

Čt 19. 9. 2024, Den čtvrtý

Dneska jsem si užila dvojí překvapení! Včera jsme totiž byli na výletě v Panenských Břežanech, a tak jsem se ke včerejším obrázkům dostala až dnes. A pak ještě následovaly dnešní.

  • Tamara Łuć: Cyanotype Magic (Modrá a zlatá, pírka, jednoduše působící ale přitom fascinující obrázek. Chtěla bych si zkusit namalovat.) ... Trošičku problém. Na tohle bych potřebovala papír, který je citlivý na UV záření. Prý si s lektorkou můžu užít kouzlo kyanotypie. Ale to bych něco takového musela mít. A popravdě, nechce se mi pro každou lekci kupovat zvlášť vybavení, které pak už třeba nepoužiju. Nesbírám jenom výtvarné potřeby. ;-)
  • Ida Andersen Lang: You Are The Light (Je skoro fuk, co maluje Ida. Vždycky to chci vyzkoušet a obvykle se mi ten obrázek i velmi líbí. Tentokrát se mi jenom líbí. Ale stejně. Je to Ida. Ten její styl mě fascinuje.)
  • Tiare Smith:  With the Light of the Sun (Taková roztomilá blbinka s kytičkami. Vypadá to, že to bude rychle hotové. Je tam spousta žluté! To musím mít.)
  • Bonita Hendriks:  Look at the Light (Portrét. Velice zajímavé. Něco úplně nového, taky bych chtěla zkusit. Ale možná jsou to pastely a ty nemám. Resp. nemám tušení, kde je mám.)



středa 18. září 2024

A Year of Light tester week 2024 (3)

St 18. 9. 2024, Den třetí

Dneska jsem měla dovolenou a byla s manželem na výletě v Panenských Břežanech (možná z toho bude v dohledné době článek či dva). Poté jsme se stavili u jednoho jeho známého na deset minut jenom ho pozdravit před domem. Byla z toho hodina a tři čtvrtě (a já skoro nemluvila), takže na malování už nedošlo.

  • Toni Burt: Shadows in the Light (Nádhera, nějaká italská ulička nebo co. Vypadá to jako sketching, ale asi to bude malba inkoustem. Ten bohužel nemám. Když vidím, jak je oblíbený, skoro by o něm člověk uvažoval. Nebo to je šedivý akvarel? Každopádně to je horký favorit.) ... „Tato lekce je malá hodina městského skicování zaměřená na volné pero a zářivé barvy. Lekce klade důraz na vytvoření hloubky a rozměru zvládnutím souhry světla a stínu. Studenti prozkoumají, jak hodnoty a barvy mohou oživit skici, se zaměřením na budování důvěry v kreslení od ruky a použití odvážných, expresivních barev. Tato třída je ideální pro ty, kteří chtějí zlepšit své dovednosti městského skicování a vnést do svých uměleckých děl více energie a nálady.“ Ach ano, ano, to jsem přesně já!
  • Laly Mille: Translucent Transfers (Zvláštní možná trochu psychedelický obrázek. Mohlo by být zajímavého ho vytvořit. Předpokládám, že to bude koláž.)
  • Milena Guberinic: The Art of Notan (velice pěkný portrét černošky) 
  • Tracy Verdugo: The Light in You (Bláznivě barevní dva ptáci. Obrázek jako takový se mi kdovíjak nelíbí, ale mohla by být zábava ho tvořit.) 

úterý 17. září 2024

A Year of Light tester week 2024 (2)

Út 17. 9. 2024, Den druhý 

Včerejší malování mě tak rozradostnilo a nadchlo, že jsem málem měla problém usnout. Celá nedočkavá jsem se už dnes dopoledne podívala, co nového se nabízí pro dnešek. S překvapením jsem zjistila, že kurzy jsou už publikované. 

  • Shelby Dillon: Sunshine Joy Boy (usmívající se chlapec, velice pozitivní obrázek, připomíná Tamary styl) ... Zaujalo mě, že dneska má jedna lektorka hned dva obrázky. A víte, co se stane, když si ho rozkliknu, protože vážně je to tak pěkný, že si to chci namalovat? Zjistím, že se autorka při psaní uklikla. Ano, tohle je obrázek od Tamary! Její styl poznám neomylně, i když je u jejího obrázku napsané její jméno! A trocha jejího lákání: „namalujeme radostného malého chlapce zářícího čistým světlem a štěstím! V tomto díle zachytíme kouzlo slunečného plážového dne, kde chlapcův zářivý úsměv a rozzářená tvář odrážejí jak sluneční světlo, tak emoce čisté radosti. Společně prozkoumáme, jak malovat světelné efekty, včetně jasného slunce na obloze a jeho odrazů na chlapcových rysech. Prostřednictvím technik smíšených médií spojíme doslovné světlo a emocionální teplo a vytvoříme kus, který ztělesňuje krásu štěstí a slunečných dnů.“
  • Amandine Thomas: Bottling Joy (život v lahvi, skvělá myšlenka, stálo by za to vyzkoušet) 
  • Nadyia Duff: Painting the Pleasure of Reading (ležící dívka novým stylem, moc se mi to nelíbí, ale asi největší výzva) 
  • Shelby Dillon: Creating Bright & Airy Skies (palma, bez tohoto obrázku můžu být nejsnáze, i když je velmi působivý)

Dneska mě hrozně zlobil internet, takže jsem toho namalovala jen velmi málo.

pondělí 16. září 2024

A Year of Light tester week 2024 (1)

Po 16. 9. 2024, Den první

Jsem plná vzrušení jako vždycky, když něco nového začíná. Jaký to bude? Co nového se naučím? 

A Year of Light je projekt Tamary Laporte na příští rok. Prý už žádný Life book, škoda, zrovna jsem s tím začala a líbilo se mi to. Ale třeba v tom pro mě nebude zase tak velký rozdíl. Co jsem se dozvěděla z poutače v e-mailu, půjde o čtyři základní prvky:

  • Malování doslovného světla (vzpomeňte si na měsíční svit, jak sluneční světlo propadá větvemi stromů, jak táborový oheň rozzáří obličej, lucerny, duhy, světlušky ve tmě atd.)
  • Technické zkoumání světla (vzpomeňte si na objekty v protisvětle, vysoce kontrastní světlo, šerosvit, Rembrandtův trojúhelník atd.).
  • Zachycení podstaty světelných objektů/bytostí (vzpomeňte si na mraky, motýly, peří, mýdlové bubliny, balónky atd.).
  • Zobrazování veselých obrazů nebo „emocionálního světla“ (mysli povznášející, dojemné, inspirující, emocionální, nadějné a radostné obrazy).

Dnešní cvičení jsou následující:

  • Tamara Laporte: Warm Up Class: Light & Bright (zahřívací lekce kreslení motýlka či můry),
  • Andrea GomollSoulscape of Light and Shadow (romantický západ slunce)
  • Tracy LizottePainting a Preening Swan (velice realistická labuť, něco opravdu náročného) „Naučím vás, jak malovat stíny na sluncem zalitou labuť, která si čistí peří, aby bílá peříčka praskla. Malování tvarů stínů bude velmi zábavné, protože umělci budou moci experimentovat s jejich tónováním studenými barvami, jako je modrá a fialová, nebo je zahřívat žlutou, díky čemuž nejen že se oblasti labutě na slunci rozzáří, ale také vytvoří hloubku v malbě.
  • Eulalia MejiaGleaming Mushroom (zářivá houba, je to zvrhlý a líbí se mi to!) Připojte se k Eulalii Mejia ve fascinujícím průzkumu bioluminiscence, přírodního jevu, kde živé organismy produkují a vyzařují světlo. V této lekci namalujete zářící houbu uhnízděnou hluboko v temném lese, zachycující tajemnou krásu přírody v noci. Pomocí kombinace smíšených médií a fluorescenčních barev se naučíte, jak přivést svou houbu k životu, aby vyzařovala nadpozemskou záři. Na konci lekce budete mít ohromující, zářivé umělecké dílo, které předvádí magickou souhru světla a stínu.

Tak jako u Kaleidoscopu je mi jasné, že bych se měla pustit především do labutě, i když se mi do ní bůhvíjak nechce. To, čeho se obáváme nás totiž může posunout nejdál! Nejde o to malovat dětské jednoduché veselé obrázky, jde o to vykročit do neznáma! Jen tak můžeme růst.