pondělí 15. dubna 2019

5 Shawls, 5 Days Challenge! (den třetí)

3. dubna 2019, asymetrický trojúhelníkový šátek (Asymmetrical Shawl)
Šátek z několika málo ok postupným přidáváním roste až na dlouhý okraj. Nejlépe asi vypadá okraj ze snímaných ok. Také je dostatečně pružný.

Jak se tedy plete asymetrický trojúhelníkový šátek?

Základ tedy je:

Řekněme, že nahodíte 4 oka. 
1. lícová řada: Sejmete první oko jako byste ho chtěli plést obrace, ale s přízí vzadu za prací. Nahodíte a do konce řady pletete hladce. (přibude 1 oko)
2. rubová řada: Sejmete první oko jako byste ho chtěli plést obrace, ale s přízí vpředu před prací, dvě oka spletete obrace (zkratka p2tog), obrace pletete až k poslednímu oku, nahodíte, obrace poslední oko. (Nepřibylo žádné oko, protože jsme jedno sice nahodili, ale zároveň také jedno ubrali.)

Dále pokračujete opakováním řady 1. a 2., dokud vás to baví, nemáte požadovanou délku šátku, nebo dokud vám nedojde příze.

Šátek má tenkou špičku vpravo a směrem k levému rameni se bude rozšiřovat. Podle mého názoru je tento střih vhodný spíše pro fingering a podobně tlusté příze, či tlustší, protože jinak je cípek úzký, dlouhý, nekonečný a v závěru opět máte příliš mnoho ok v jediné řadě. Obecně mi připadá výhodné plést šátky na kruhové jehlici, kam se vejde dostatečný počet ok.

Variantou je zamaskovat přidávání tak, aby nevytvářelo dírky. Můžete například přidávat rozpletením oka, kdy ho nejprve upletete hladce za přední nit a následně (to samé oko) hladce za zadní nit.

Nebo můžete zaměnit přidávání a ujímání a mít opačně orientovaný šátek.


A ještě tip od Arohy na šipku: když spojíte dva asymetrické trojúhelníkové šátky. Přidávat budete na obou okrajích a u středu z obou stran ujímat. Můžete zkusit třeba její šátek  Makariri Shawl, po kterém již dlouho pokukuji a ani nevím, že je od ní.

Následující odkazy směřují na moje články. Takto se plete Close To You od Justyny Lorkowské (dělala jsem dva), Secession od Kristina Vilimaite, Laurelie od Lisy Hannes (také jsem dělala dva), od téže autorky Frieze Shawl. Moje články k Laureliím najdete zde (žlutomodrá) a zde (bílofialová). Také jsem pletla No Lo Sé od Reny S. Podobné konstrukce je i Wirbel od Sue Berg.

Aroha tímto stylem upletla například šátek Te Manawakura Shawl (je nádherný), od Stephena Westa máte tento tvar například na The Bubble Shawl, Scraptastic Triangle, Itaca.

Od DROPSu mě s tímto tvarem zaujaly následující šátky (návody v češtině):
Zatím návody pouze v angličtině (a jiných jazycích): Happy Hour (186-13) a Purple Way (197-29).

Tagy: #5shawls5days, @arohaknits 

Žádné komentáře:

Okomentovat