pátek 30. června 2023

Filipa Carneiro: Balada (1)

Pletení svetříku Balada začalo tak, jak tento literární žánr končí: tragicky!

Nahozeno 23. 4. 2023. A pak ještě jednou a ještě jednou.

Zodpovědně jsem si udělala vzorek z oranžové příze, které mám menší zásobu, a vyšlo mi, že na trojkách jehlicích s tím novým suprovým otáčivým lankem od KnitPro mám na 10 centimetrů 24,5 ok. Podle toho jsem vybrala návod, což bylo celkem obtížné (viz můj článek Svetr na 24 ok?). Chtěla jsem něco neobyčejného a přitom ne moc přehnaného, protože se jedná spíš o levnější a údajně ne moc kvalitní přízi, tak abych se s tím zbytečně nedřela, kdyby mi to zchlupatělo. Žádný luxusní svetr pro sváteční příležitosti, spíš něco takového veselého – je to přece jen oranžová – co jde vzít do společnosti i na ples.

Svetřík Balada se mi líbil. Návod nabízel tři velikosti: S, M, L. Chtěla jsem plést tu nejmenší, protože obvod pasu 86 centimetrů mi přišel dostatečný. Návod uváděl, že mám použít Tubular cast on. Jelikož si nikdy nepamatuji, které to je, našla jsem si návod od Andrey. Hned jsem si vzpomněla, že to už jsem někdy pletla a nelíbilo se mi to. Nahazování problém není, ale to pletení potom ano. Nevím, jak to dělá ona, ale mně se ta oka na jehlicích odporně přetáčejí, takže nikdy nevím, kterou nožičku mám uplést. A tady nastal ten moment, který jsem nepochopila: Pro velikost 86 cm mám nahodit 86 ok. To je přece nějaké divné, ne?

Prostudovala jsem si návod a zjistila, že po pár řadách to rozpletu na 171 ok, tak jsem se uklidnila a dala se do pletení, jak bylo uvedeno. Po rozpletení se mi to zdálo nějaké malé. Přiměřila jsem k sobě a zdálo se, že svetru chybí přední část. Chvíli jsem poměřovala, okukovala a pak to celé vypárala a nahodila na velikost M. Opakovalo se totéž. Uprostřed chybělo nějakých 15 centimetrů. 

Znovu jsem vypárala a upletla kousek vzorku, jestli jsem neudělala chybu v něm. Zdálo se, že ne. Opravdu by to mělo být 24,5 ok na 10 cm. A tak jsem nahodila ještě jednou. Tentokrát žádný tubular, ale něco jako long tail, jen trochu jinak pletený. (Teď ho nemůžu najít.) To pro změnu vypadá, že bude příliš velké. Tak uvidíme.

Ha, už jsem to nahození našla. Jedná se o Twisted German Cast On, taky ho znám z videa Andrey Mowry (zde). 

Žádné komentáře:

Okomentovat