pondělí 17. října 2022

Daniela Mühlbauer: My Flock (1)

Rozpletené ponožky My Flock
Říjnovým tématem Sock Knitters Anonymous jsou: 

  • nový designer pro tebe, 
  • technika: mozaika a snímaná oka, 
  • nová designérka (Oekotante), 
  • nebo vracející se designérka Tiina Kuu (TiiQ). 

Vybrala jsem si novou designérku Danielu Mühlbauer a její ponožky My Flock, protože jako pletařka mám ovečky v lásce. Návod je zdarma a spíš pro lehce zkušenější pletařky. Ani ne tak proto, že by byl vzor složitý, i když střídání dvou barev v rámci jednoho řádku bych pro první pletené ponožky taky nedoporučila, ale spíš proto, že vzor nezahrnuje pletení vrchní části (cuff), ani paty nebo špičky, takže si to musíte poskládat z jiných návodů na příslušný počet ok, nebo už vědět, jak se to plete. 

Mimochodem, její přezdívku bych přeložila jako ekologická teta!

Návod zahrnuje v podstatě jen ovečky rozložené na deseti okách. Výhodou je, že vypadají dobře, ať už je pletete shora nebo zespoda. Jen je potřeba počítat s tím, že budete ponožky navlékat na nohu a tudíž asi chcete, aby ovečka měla nožky směrem k zemi.

Dobře vypadají světlé ovečky na tmavém pozadí (zvolila jsem si tuto variantu), ale i tmavé ovečky na světlém pozadí. Nedoporučuji výrazně žíhanou, ani nedostatečně kontrastní barvu, pak byste místo oveček mohli získat jen neurčitě odlišná kolečka. Oranžové barvě bych se také raději vyhnula, protože ve mně vyvolávají dojem, že jde o dýně a s těmi si můžete uplést ponožky zase příště. Ideálně brzy, protože Halloween se blíží.

Použila jsem následující příze:

  • Arwetta od Filcolany, bílá barva (100, lot 516695), 210 m/50 g, 80 % superwash merino wool, 20 % nylon, doporučené jehlice 2,5–3 mm, vyrobeno v Peru,
  • Flotte Socke 4 fach od Rellana Garne, Funny Ball, modrofialová (1686, lot 2022/1), 120 m/100 g, 75 % superwash vlna, 25 % polyamid, doporučené jehlice 2,5–3 mm.

Žádné komentáře:

Okomentovat