středa 20. září 2017

Angeliky mini letní KAL

Už nějakou dobu jsem si s tou myšlenkou pohrávala. Líbilo se mi to u Vlněných sester, ale i jinde. Chtěla jsem plést KAL, který bych sama navrhla. Nadchnout jiný lidi pro stejný projekt a pustit se do toho. A svůj pokrok sdílet na Facebooku, tady v komentářích, Ravelry skupině, nebo kdekoliv jinde.

Že někdy spustím vlastní KAL už mi bylo dávno jasné, otázkou jenom bylo čím začít. Co navrhnout jako první KAL? 

Jsem docela náročná, takže jsem hledala něco jedinečného, velkolepého, úžasného. A nejlépe zdarma a v češtině, aby se mohl zapojit každý a nemusel se učit platit přes Pay Pal, někde se registrovat apod.

Protože se podzimní rovnodennost blíží (Pá 22. 9. ve 22:01:07) je nejvyšší čas začít s pletením. Určitě ho ale můžete ještě v létě stihnout. Můžete plést až do konce října.


Jedná se o připojení k projektu Sock for Live. Jedná se o pletení úplně mrňavoučkých ponožek (ale nebudete potřebovat lupu, žádný strach) s chodidlem 6 až 8 centimetrů pro nedonošené děti. Kdo se chce rovnou pustit do pletení, přikládám odkaz na návod pletených bačkůrek: https://drive.google.com/file/d/0B6RLcCb1PRKsWTVoQVo3bDF5WjQ/view Plést můžete na 4 jehlicích nebo na jedné kruhové s povytahováním volné části lanka, tzv. magic loop. 


Můžete plést i jakoukoliv jinou vámi oblíbenou metodou.Návod najdete i zde: https://www.mimibazar.cz/navod/5931/cepicky-a-ponozky-pro-nedonosena-miminka

Kdyby byl s něčím problém, neváhejte mi napsat na ika.angel@seznam.cz.

A pro ty, kteří chtějí ještě nějaké povídání, popíšu o co jde. Nezisková skupina Nedoklubko (jejich web zde) pomáhá rodinám po předčasném porodu. Údajně se po celém světě jedno z deseti dětí narodí předčasně. Možná jste o tom ještě neslyšeli, a tak nevíte, v čem je problém. Nemluví se totiž o předčasném porodu o pár dní dříve, ale třeba již ve 20. týdnu (to je 140 dní těhotenství namísto 270 dní, nebo jinak – v pátém měsíci.). Takové děti jsou logicky odkázány na inkubátor.

Cílem ponožkového rekordu, který organizace pořádá, je do listopadových oslav Světového dne předčasně narozených dětí nasbírat přes 9000 novorozeneckých ponožek, které budou vystaveny dne 10. 11. 2017 na Slovanském ostrově v Praze v paláci Žofín viz událost na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1621011334615789. Tento počet není zvolen náhodou. Přes 9000 dětí se narodí předčasně v České republice za jediný rok.

Zásadní podmínkou účasti v rekordu je NOVÝ PÁR novorozeneckých ponožek (čím menší, tím lepší, barva nerozhoduje), které můžete koupit nebo vyrobit + spojit ponožky spínacím špendlíkem.

Instrukce, jak se přidat do projektu: http://www.nedoklubko.cz/2017/08/08/ponozkovy-rekord-odstartovan/. Ke 14. 9. 2017 mají 3226 párů ponožek. K 8. 8. 2017 jich bylo pouze 982 párů.

Ponožky je možné poslat poštou na pražskou adresu Nedoklubko z.s., V Olšinách 82, Praha 10, 100 00 anebo je možné je odnést do některého sběrného místa, seznam zde: http://www.nedoklubko.cz/sberna-mista-k-ponozkovemu-rekordu/.

P. S.1: Abych nezapomněla – když tohle je letní KAL, určitě je vám už jasné, že mám v pácu i podzimní KAL. To aby i pro vás bylo tohle období kouzelné jako pro mě.
P. S.2: Vysvětlení toho, kde se vzalo a co to znamenalo „mít něco v pácu“ najdete zde. Já jenom shrnu, že to vychází od koželuhů, kteří měli v pácu (pajcu z německého Beize), tedy v mořidle uschované věci pro další použití. V mořidle mívali koželuhové výrobky a suroviny, se kterými měli další úmysly. 

Žádné komentáře:

Okomentovat