čtvrtek 6. května 2021

Místopis v pletení

Bruges lace = háčkovaná krajka připomínající paličkovanou nebo vytvořenou z pásků. Klasická brugská krajka se vyrábí z bavlny a je tvořena jednotlivými částmi, které se později spojí. Existují dva typy: jemná květinová varianta (Bruges Duchess' lace) na oděvy a závoje a hrubá (rough) varianta do interiéru. (Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Bruges_lace)

Fair Isle = ostrov mezi Orknejemi a Shetlandami, patří severnímu Skotsku, v pletení se jím označuje technika střídání barev v krátkých úsecích do 3 ok. V případě delších úseků se příze zaplétá, aby nezůstávaly dlouhé úseky volně visící příze (zachytávají se pak do nich prsty při oblékání). Tomuto fixování se říká trap the floats. Fair isle se obvykle plete z lícové strany na kruhové jehlici stále dokola. Pro rukávy a výstřih se využijí tzv. můstky (ang. steeks), pruhy pletené např. z pěti ok, které se na závěr zafixují (prošitím nebo proháčkováním) a rozstřihnou. Pro fair isle je vhodná především vlna, která se pak zaplstí a vypadá pěkně. (Zdroj v češtině a s ukázkovými videi: https://vlnenesestry.blogspot.com/2016/02/pleteme-fair-isle.html.)

Irská krajka = zahrnuje háčkované květy spojované řetízky s pikotkami.

Orenburg = velmi jemná geometrická krajka pocházející z ruského Orenburgu

Shetland lace knitting = velmi jemná krajka obvykle pletená ve vroubkovém vzoru (stále hladce), takže šátky jsou oboustranné (zdroj: https://www.knitting-naturally.com/shetland-lace-knitting.html)

Žádné komentáře:

Okomentovat