středa 31. července 2019

Jak si hrát se zentanglovými vzory

V průběhu uplynulých dvou měsíců jsem zde psala různé tipy, jak si vyhrát se zentanglovými vzory a případně i čtverečky. Pokud vám při kreslení dochází inspirace, podívejte se níže. Můžete si vybrat libovolnou techniku, ale mám ještě lepší nápad. Přečtěte si v průběhu srpna každý den pouze jednu odrážku a namalujte čtvereček podle ní.

Žádné přeskakování a přebírání. Prostě to vezměte postupně. Chtě nechtě. Vtip je v tom, že když nehloubáte, na co máte zrovna chuť, užijete si to, co je před vás položené. Ušetříte si trápení s rozhodování (váhavost) a také lenost, kdy se vám nechce ani do jednoho z nabízených návrhů a to ještě před tím, než se o něco pokusíte.


Většinu z uvedeného už jste viděli a co ne, to jsem sice už nakreslila, ale možná ještě nepublikovala... tak chvilku trpělivosti a zatím si hrajte sami. Brzy vše zveřejním.


Každý den tak uděláte či vyzkoušíte něco nového. I když jste to zkoušeli už dříve, s velkou pravděpodobností vytvoříte opět velmi krásné originální dílko. Takže, pusťme se do toho, zde jsou jednotlivé nápady. Pokud byste chtěli vidět moje výtvory v tomto podání, prolistujte si dřívější příspěvky. A kdybyste měli nějaké vlastní nápady, budu za ně moc ráda.


Nebo si tento seznam vytiskněte a každý den kreslete podle něj (bez čtení předem), budete to mít jako adventní kalendář. Jednotlivé zentanglové obrázky v mém podání uvidíte vždy příslušný den příštího měsíce.
  1. Začneme zlehka: jeden čtvereček = jeden vzor. Vyberte si nějaký hezký vzor. Nejlépe takový, který s vámi právě rezonuje: máte hodně času a jste pečliví? Zvolte náročnější vzor plný čárek vyžadující přesné kreslení. Máte jen pět minut, zvolte jednoduchý, uvolněný vzor plný krucánků, který bude hned hotový. Může to být základní vzor, nebo nějaký rozšiřující. Ale postupujte pěkně podle návodu, krok za krokem, aby se vám hezky kreslil. A pak se na dílko podívejte aspoň na vzdálenost natažené paže. Pokochejte se výsledkem.
  2. Nakreslete čtvereček s využitím dosud nevyzkoušeného vzoru. Myslím to vážně. Použijte vzor, který se vám buď vůbec nelíbí, nebo se vám zdál složitý, tak jste se mu vyhýbali. Nebo se zatím nikde nehodilo ho použít. Jděte a zkuste to.
  3. Obkreslete některý z mých čtverečků. Můžete rolovat tímhle blogem: dvěma měsíci zentanglování a vyberte si čtvereček, který se vám líbí. Najděte si k němu příslušné vzory, ať to máte jednodušší a pohodlnější. Nejprve načrtněte vnější tvar čtverečku, pak tužkou dělicí linie. A pak se pusťte fixem do vyplňování jednotlivých částí. Užijte si to. A pochlubte se mi na Facebooku, na stránce Angeliky bloček. Jsem zvědavá, který z mých čtverečků se vám líbil nejvíc. Který byste si zarámovali? A kolik vám dal práce? Můžete ho samozřejmě i zvětšit. Já kreslím čtverečky o straně cca 10 cm, ale nic vám nebrání nakreslit ten samý v poloviční nebo dvojnásobné velikosti.
  4. Pusťte si nějakou svou oblíbenou písničku a navnímejte její energii. A pak ji pusťte znovu a rozdělte čtvereček na díly rovnými nebo vlnitými čarami tak, jak vám to radí melodie společně s intuicí. Sedněte si ke vzorům a podle tónů vyberte nějaký složitý nebo jednoduchý, který vám souzní s tou melodií. A pak další a další. Není potřeba je navybírat všechny naráz. Nechte se unášet zvuky a zkuste je sladit s tahy vašeho pera. Zkuste zachytit melodii obrazem. Dynamickou, rytmickou rychlou písničku se vám možná bude dařit snáze zachycovat rychlými tahy. Pomalou, líbeznou melodii možná lépe vystihnou něžné vlnité linie. A nebo taky přesně naopak. Pamatujte, že není žádné dobře nebo špatně. Je to relaxační kresba.
  5. Podívejte se na Pinterest nebo na obrázky Google po zadání slova zentangle. Nechte se inspirovat. Zkuste nakreslit něco, co vás tam zaujalo. Co taky chcete mít doma. Ale ve vlastním vydání, ne jen vytištěné!
  6. Zkuste navrhnout vlastní vzor. Vypadá to složitě, ale ve skutečnosti to není tak náročné. Rozhlédněte se po svém okolí, pracovním stole, povlečení, jestli na něm není něco, co by se vám líbilo. Nemá něco zajímavé tvary? Zkuste to zachytit několika čárkami. Může to být značně symbolické, nebo se to vůbec nemusí podobat originálu. Podstatné je, že si to zkusíte. Tak jděte do toho a navrhněte aspoň jeden vzor. 
  7. Nakreslete mentální mapu. Můžete ji udělat prázdnou. Jako šablonu. Připravit si ji, až budete chtít začít plánovat. Nebo použijte zentanglové techniky pro vyjádření symboly toho, co míníte uvedenými slovy. Myslete na to, že díky obrázkům si vše snáze zapamatujete. 
  8. Navrhněte kalendář. Můžete vytvořit něco jako adventní kalendář, nebo ilustrovat diář. Zkrátka vytvořte něco praktického.
  9. Nakreslete logo nebo graficky ztvárněte nějaké motto či citát.
  10. Ve čtverečku použijte jen oblé vzory. 
  11. Nakreslete něco z rostlinné říše. 
  12. Nakreslete nějaké zvíře.
  13. Zkuste zentanglovými vzory vytvořit portrét.
  14. Nakreslete mytickou bytost. Můžete si i vymyslet nějakou vlastní příšerku.
  15. Vyzkoušejte vymalovat čerstvě nakreslení čtvereček barvičkama.
  16. Zkuste kaligraficky ztvárnit nějaké písmenko nebo celý monogram.
  17. Nakreslete nějakou věc s použitím zentanglových vzorů.
  18. Zkuste kreslit stromy.
  19. Nakreslete nějakou architekturu. Budovy.
  20. Vyberte si abstraktní téma a kreslete něco, co vás k němu napadne. Jak by vypadal čtvereček znázorňující lásku? Nebo přátelství? Nebo svobodu?
  21. Ve čtverečku použijte jen hranaté/špičaté/ostré vzory. 
  22. Graficky ztvárněte rámeček.
  23. Nakreslete vtip.
  24. Vytvořte pohled z dovolené. Nakreslete něco hezkého vyjadřující léto či dovolenou: drink, který jste si daly s kamarádkou, skluzavku, na níž jste blbli s dětmi, moře...
  25. Inverze: nechte určitou část bílou a vyplňte prostor kolem něho.
  26. Nakreslete boty.
  27. Navrhněte šaty nebo kabelku se zajímavým vzorem.
  28. Nakreslete něco technického. Třeba auto nebo motorku, nebo nějaký jiný stroj.
  29. Vyberte si nějaké ovoce nebo zeleninu. Zpracujte předloho zentanglovými vzory. Pro odvážné: můžete vytvořit celé zátiší.
  30. Nakreslete svůj triumf. Co se vám v nedávné době povedlo? Udělali jste nějaký osobní rekord? Upekli jste senzační dort? Podařilo se vám něco, na co nechcete zapomenout? Vytvořte si drobnou připomínku. Zentanglový čtvereček.
  31. Vytvořte Zeď úspěchů. Pomalujte A4 papír rámečky, visícími ozdobami, balónky vycházejícími z jednoho místa, obrovskými květy rostliny tak, aby se dovnitř dalo vtěsnat slovo, nebo symbol připomínající nějaký váš úspěch. Udělejte jich dostatečné množství, třeba deset, ale ne zase příliš mnoho, aby se vám pak podařily ty úspěchy vymyslet.
  32. Vytvořte pexeso – potřebujete 32 různých čtverečkových vzorů. Takže už byste to skoro měli po tomto měsíci mít, stačí dokreslit poslední. Naskenovat a vytisknout každý dvakrát. A můžete hrát. 

Žádné komentáře:

Okomentovat