pondělí 6. června 2016

Čím to je? Čím to je?

Nejde jen o to naučit se kreslit, ale také se dívat. Dívat se kolem sebe a opravdu si to užívat. Umět si kreslením odpočinout. A přestat se bát.

Dnes budete potřebovat:
  • fotografii/obrázek,
  • tužku 4B nebo 2,
  • papír A4,
  • gumu.
Když před vás položím fotografii. Portrét nebo krajinu a řeknu, ať podle ní nakreslíte obrázek. Vystínovaný a na A4, asi se zmateně podíváte a pomyslíte si, že na to nemáte, že to nemůžete dokázat a tak. To můžeme říct, až to vyzkoušíme, co vy na to? 

1. Vezměte si obrázek, který vás fakt bere. Můžete si z internetu vytisknout svého idola, nechat si vyvolat fotku pejska, zahradu, strom? Prostě cokoliv. Prvním úkolem je vybrat něco, co se vám opravdu líbí. Bude to kreslit někdo jiný, nějaký umělec, takže se nemusíte trápit tím, jestli je to „těžké“. Mimochodem, někde jsem slyšela skvělou poučku o tom, že žádný vzor na pletení není těžký, jenom vyžaduje více soustředění. A to je asi fakt a sedí to i na kreslení. 

2. Vezměte si papír, tužku 4B nebo 2. Obrázek otočte vzhůru nohama a pusťte se do obkreslování. Vezměte to od vrchu. Kde je která čára vzhledem k okraji papíru?
Kam vede? Doprava? Doleva? Vodorovně, nebo svisle dolů?
Jak daleko od ní je další? 
Jaký má sklon? 
Jakou délku?

Starejte se o svoje čárky. Kontrolujte, že vypadají tak, jako na obrázku ve vaší předloze. V případě potřeby gumujte. 

Kreslete čáru za čárou. Co je na obrázku se vás vůbec netýká. Může to být abstraktní, člověk, je to fuk. Vy kreslíte jen čáry. Zajímají vás pouze čáry.

Můžete se pokusit i vyznačit tmavší plochy. Použijte svou oblíbenou techniku stínování: šrafování, ztmavení... na tom teď nezáleží.

Až budete mít obrázek hotový a neuvidíte už žádnou čáru, kterou byste měli zakreslit, můžete otočit jak předlohu tak i svůj výtvor. Ale teprve tehdy, až se rozhodnete, že už je hotový. 

Tak co tomu říkáte? Líbí se vám výsledek? 

Drobné i větší chyby neřešte. Zajímá mě spíš, jestli byste takový výkon podali, i kdybyste kreslili správně orientovaný obrázek. Už jsem byla na pár kurzech a viděla i vlastní výsledky. Troufám si tvrdit, že nikoliv. 

Ptáte se, jak je to možné, když to pořád kreslíte vy a pořád nemáte žádné hlubší vzdělání v kreslení? Konečně vám do kreslení přestala kecat vaše logická polovina, která tomu vůbec nerozumí. Je to jako kdyby vy jste přestala manželovi tvrdit, že má rozebrat celý motor, když píchl kolo a on vám přestal radit, abyste smažila na octě, když se vám to na oleji připaluje.

Jestli se vám výsledek líbí, zkuste si tímto způsobem namalovat ještě pár dalších obrázků. Aby vás to opravdu bavilo, vybírejte to, co se vám skutečně líbí, ať už jsou to zátiší, krajinky, portréty...

Žádné komentáře:

Okomentovat