sobota 14. listopadu 2015

Vlněné sestry

Na stránkách Vlněných sester jsem už párkrát byla, tak jsem si řekla, že je pořádně prolistuju a zjistím, co hezkého nabízí.... (jejich blog dočítám a doplňuji informace sem, abyste měli pěkný přehled).

Jedná se o dvě mladé ženy: Kateřinu a Helenu, které rády pletou. Začaly s tím na mateřské dovolené a nějak je to chytlo. Pořádají workshopy, společná pletení a mají e-shop s přízemi, jehlicemi a dalšími pletařskými pomůckami.
Návody:
  • šátek Baktus nebo Nora´s Comfort podle toho, zda se ho chcete učit od Vlněných sester nebo z Dropsu. Výsledek bude stejný. Šátek je jednoduchoučký a pletený jenom hladce. Vyplatí se vyzkoušet hodně barevnou přízi, nebo dvě rozdílných barev... Pletení ze dvou klubek vám usnadní počítání, abyste přidávali přesně doprostředka a zbylo vám dost příze i na ubírání. Pokud ho budete nosit rozprostřený na zádech nebo ho uděláte ve větším rozměru jako pléd, dalo by se  na něm (alespoň v části) vyhrát s holografickým vzorem.
  • pletená čepička: Pro dítě stačí jen jedno klubko příze Mille Colori na úplně jednoduchou čepičku, na kterou si mohou troufnout i začátečnice.
  • jednoduchý baret,
  • čepice slouchy,
  • Metalouse je šátek Stephena Westa. Jeho různá provedení můžete vidět v článku KAL 2014 - pleteme Metalouse (zejména se mi líbil ten černobílý).
  • návleky z příze Tosca Light,
  • nákrčník Inspira je pro mě velkým lákadlem, o které bych se v budoucnu ráda pokusila, ale ne jako nákrčník, nýbrž šálu, návleky na ruce, nebo spodní část svetříku,
  • šátek Multnomah má krásně vlnitý okraj, ale jinak mě nezaujal, mám ráda celokrajkové šátky, ne jen okraj,
  • šátek Citron je krásný půlkruhový, o který se taky pokouším...,
  • najdete u nich na stránkách samozřejmě i mnoho dalších, protože stále přidávají nové a nové. A mým cílem není zkopírovat všechny odkazy na jejich návody. Spíše vás inspirovat, co kde můžete najít zajímavého.
Používají rády návody z mezinárodní pletařské komunity Ravelry, kam už jsem také zavítala a nestačila se divit. Opravdu je tam toho spousta. Některé zdarma, jiné si můžete koupit. Kromě detailních fotografií od autorů tam najdete i fotky od jiných lidí, kteří vyzkoušeli stejný vzor na jiné přízi nebo ho nějak upravili, což je velice inspirující. Např. zde je návod na šátek zdarma. Nevýhodou je, že spousta návodů je v angličtině nebo jiných cizích jazycích. Ale jak už jsem psala dříve, mnoho českých návodů najdete jen tak na internetu nebo na stránkách DROPS. Výhodou je také to, že si můžete koupit přímo přízi, ze které jsou díla vyrobená. Což je mimochodem skvělá obchodní strategie. Sama už jsem si toho od nich koupila až dost.

Co z Ravelry můžete vyzkoušet a vidět u Vlněných sester?
Na jejich blogu se můžete dozvědět o dalších zajímavých lidech, dosud například:
  • Stephen West je americký návrhář, tanečník a choreograf, který žije v Amsterodamu. Pořádá workshopy pletení ve Spojených státech a v Evropě.“ Pozor! U nás téměř nevídané! Chlap a učí pletení! Navrhuje čepice, vesty, rukavice a šátky. Kámoška se od něj zamilovala do toho na obrázku a sehnala mi návod v češtině, tak jsem se do něj pustila a brzy snad bude hotový! Je opravdu krásný! Na procvičení angličtiny máte návod tady.
  • Jared Flood je americký návrhář a fotograf z Brooklynu, který založil společnost Brooklyn Tweed.
  • Elizabeth Zimmerman se narodila se v roce 1910 v Anglii, později se se svým mužem přestěhovala do Spojených států amerických. Založila školu, kterou nyní vede její dcera Megan Swansen, také uznávaná lektorka pletení a designérka. Vydávala knihy, vedla kurzy a kempy pletení, to vše s laskavostí a humorem. K jejím nejznámějším vzorům patří především  kruhový šátek pojmenovaný Pi, který má na Ravelry více než 2000 provedení. Pravděpodobně druhým nejznámějším vzorem z dílny paní Elizabeth je „Baby surprise jacket“ pletený s minimem švů a speciálními knoflíkovými dírkami. Někde na internetu jsem viděla, že upletla zajímavé fair isle kamaše, tedy s vyplétaným vzorem. A heslo, které si Vlněné sestry zvolily jako text na PF 2015: „Pokračujte v pletení s důvěrou a nadějí, přes všechny krize.“
  • Gudrun Johnston se narodila na Shetlandských ostrovech a vyrůstala ve Skotsku. Její matka Patricia Johnston navrhovala oděvy ve firmě Shetland Trader a ona v tom pokračuje. Ve svých návrzích se inspiruje tradicí Shetlandských ostrovů – zvláště využitím tradičních krajkových vzorů.
  • Joji Locatelli, argentinská pletařka.
  • Petra (Petka) má blog o zahradničení, ale především v zimě píše o pletení. Ráda háčkuje babiččin čtverec. „Jaký je váš vlněný sen? Zpracovat babiččina klubíčka, to bych si fakt moc přála. Jenže místo toho, abych zpracovávala, přikupuju a vytvářím další zbytky a zbytky zbytků, čímž se můj vlněný sen mění v manželovu noční můru :-)“ Na Fleru ji najdete jako pe.tru.
 Zajímavý je i jejich seriál o přízích:
Zvládáme angličtinu s Vlněnými sestrami! Pokud máte rádi nové návody a líbí se vám nějaký v angličtině a sami si v ní nejste právě jistí, můžete využít přeložených některých pojmů v článcích:

Žádné komentáře:

Okomentovat