sobota 6. dubna 2019

5 Shawls, 5 Days Challenge! (den první)

1. dubna 2019, trojúhelníkový šátek (Triangular Shawl)
Autorka, budu říkat Aroha, protože to je její skutečné prostřední jméno po babičce. Tak tedy Aroha uvádí, že tohle je její go-to shawl shape, což bych přeložila jako oblíbený často využívaný tvar šátku, protože se dá snadno použít.

Šátek má tvar trojúhelníku směřujícího špičkou dolů a ve své podstatě se skládá ze dvou trojúhelníků, které jsou od sebe odděleny mezerami a středovým okem. Autorka má v tomto tvaru na Ravelry šátek Lovely Leaves Shawl. Pletla jsem takhle Calais Shawl od Judy Marples, o němž jsem psala zde (včetně fotky). Také jsem ho udělala v bílé verzi (zde). Od žluto-hnědého (zde) jsem upustila, protože by v tom mramorování krajka zcela zanikla. Na což je dobré vždycky myslet, ať si s tím nedáte zbytečnou práci.

Takto se plete i The Lonely Tree Shawl od Sylvia McFadden, tam jsou myslím použita dvě středová oka. Psala jsem o něm zde. Stejnou konstrukci má i Dragon Scale (Garnstudio má návod zde), který ještě nemám dokončen. Také jsem tímto způsobem pletla Pestrý šátek z bambusu, Zelený šátek z Angory (Silver Mist 150-38)MaoriReynu Ethereal Bliss (Garnstudio má návod zde– začátek je hezky vidět v tomto mém článku, ještě jsem takto pletla částečně kašmírový Glitz at the Ritz od Helen Stewart.


Výhodou tohoto typu šátku je, že na něm můžete pracovat prakticky donekonečna, takže může mít takovou délku, jakou budete chtít. 

Jak se tedy plete trojúhelníkový šátek?


Můžete začít nahozením Garter tab (popsala jsem zde), dále je vhodné použít alespoň jeden značkovač na označení středového oka. Aroha (a spousta dalších) používá čtyři: dvěma označí krajová oka, která se pletou vroubkem. Obvykle bývají na obou stranách dvě nebo tři. A z obou stran označuje i středové oko, což považuji za zbytečné, protože se obvykle přidává jen v lícové straně a tak ho stačí označit zprava. Snad si vzpomenete, že po přidání máte uplést jedno oko a přidat znovu, ne? :-) 


Zkratka PM označuje umístění značkovače, SM jeho sejmutí z levé jehlice na pravou. Umisťují se tak, aby se nahazovalo – a tedy přibývala oka – mezi nimi a nemuseli jste myslet na to, kdy plést krajová a středové oko hladce (bez vzoru).


Základ tedy je:


Řekněme, že nahodíte 9 ok. 

1. lícová řada: 3 oka hladce, PM, nahodit, hladce 1 oko, nahodit, PM, středové oko hladce, PM, nahodit, hladce 1 oko, nahodit, PM, 3 oka hladce.
2. rubová řada: 3 oka hladce, SM, obrace oka ke značkovači, SM, středové oko obrace, SM, obrace oka ke značkovači, SM, 3 oka hladce.
3. lícová řada: 3 oka hladce, SM, nahodit, hladce ke značkovači, nahodit, SM, středové oko hladce, SM, nahodit, hladce ke značkovači, nahodit, SM, 3 oka hladce.

Dále pokračujete opakováním řady 2. a 3., dokud vás to baví, nemáte požadovanou délku šátku, nebo dokud vám nedojde příze.


Pokud byste přidávali v každé řadě, bude se vám šátek rychleji rozšiřovat, což je asi výhodnější u tlusté příze, kdy chcete, aby neměl tak dlouhý cíp (až pod zadek), ale chcete, abyste ho mohli uvázat kolem ramen před sebou. Naopak u tenké příze, která bude do výšky narůstat pomalu, bych to nedělala.

Musíte tedy počítat, že se vám každé dvě řady počet ok zvýší o 4 oka, nebo v druhém případě o osm, a tomu také přizpůsobit vzor.

Aroha nabízí další varianty pro ozvláštnění jako hrát si se středovým okem – uplést tam dvě, nebo rovnou copánek (Vyzkoušela jsem, protože klasický trojúhelník je pro mě už nuda!).

Nebo můžete vynechat přidávání ok u středu, či u krajů a přidávat jen na tom druhém místě. Změnou může být i to, že budete přidávat oka neviditelně (třeba pletením za zadní nit v další řadě, nebo jiným způsobem (např. M1L, M1R – pokud neznáte, doporučuji hodit zkratku na video do youtube). Dělal např. Stephen West u svého populárního šátku Boneyard Shawl (na Ravelry jich je uvedeno 8716). Taky se na něj chystám, přesně v té Stephenově šedo-bílé variantě. Je dokonalá!

Od Stephena Westa má tento tvar například Metalouse (česky zdarma na Ravelry či stránkách Vlněných sester), pletla jsem dvakrát, jeden můj článek najdete zde. Také pletu Bauble od Kathryn McNaughton. Echo Flower Shawl od Jenny Johnson Johnen jsem pletla 
již třikrát, je nádherný. Články najdete zde: 1, 2, 3. Vypadá dobře z tenké i tlusté příze. Málem jsem zapomněla na Shaelyn od Leila Raabe a přitom má ty nejkrásnější barvy, protože jsem použila japonskou přízi Noro. Také jsem takto pletla 
Autumn Leaf (164-41) od DROPS z krásné černé Lace a First Frost (156-2) z bambusu.

Dále můžete zdarma a v češtině vyzkoušet:

Od DROPSu mě s tímto tvarem zaujaly následující šátky: Raspberry Wrap (165-4), Lucy in the Sky (199-27), Summer Diamond Shawl (160-10), Dream Destination (0-1110), County Lines (157-42), Le Marais (161-12), Calgary (DROPS EXTRA / 0-1177), Shifting Tide (178-33), Good Luck (176-21),  Shades of Eire (171-8), Acqua di Mare (DROPS EXTRA / 0-1241),  Cafe (167-17), Mer Bleue (168-5), Deck the Shoulders (DROPS EXTRA / 0-1203), Swan Lake (DROPS EXTRA / 0-1178), Shade of Winter (195-36), Sage Dream (180-5),  Aretusa (186-19), Chill and Frills (179-32), Nordic Romance  (195-5), High Tide (186-26), Madeleine (151-18), Lisa (146-15), Ivory Dream (201-20), French garden (146-7), Viveca (140-25), Fairy web (137-4) – nádherný, romanticky krajkový, možná se do něj někdy pustím, vypadá opravdu dobře. K dalším patří Midnight Haze (134-23), Garden of Diamonds (131-2), Trellis Shawl (129-37), In Wonder (123-30), Dreaming Diamonds (121-30), Rose Valley (117-36), Folie (112-2), A Secret (105-3), DROPS 93-37

Od Stephena Westa má tento tvar například Samen, Barndom, Chevry, Vulpix, Arroway, Transatlantic, Earth & Sky, Colonnade Shawl atd.

Zdarma, ale v angličtině, zato ovšem zajímavý, je šátek Duality od Stephanie Karpe, kdy na jedné polovině se pletou rovné proužky a na druhé zoubky. Zařadila jsem ho do své fronty, vypadá jako krásný a přitom decentně barevný a na pletení zábavný dárek.

Tagy: #5shawls5days, @arohaknits 

Žádné komentáře:

Okomentovat