pondělí 28. května 2018

Sock Knitters Anonymous

Tentokrát jsem se rozhodla jako inspirativní zařadit rovnou celou skupinu na Ravelry. Nadchl mě jejich název: Sock Knitters Anonymous. Již jsem se o ní lehce zmínila, když jsem psala článek SKA May 2018 MOCK.

Pokud to náhodou neznáte, obdobně se pojmenovávají různé ligy anonymních alkoholiků, gamblerů a podobně. Cílem obvykle bývá pomoci jednotlivcům zbavit se závislosti na daném problému. Zde tomu tak úplně není.

Abyste se do ní mohli být přijati, musíte splnit následujících dvanáct pravidel (snaha o vlastní překlad):
  1. Připouštíme, že jsme bezmocní nad touhou plést ponožky a sbírat (hamounit či syslit) ponožkovou přízi.
  2. Přicházíme, protože věříme, že větší síla než-li my sami dokáže obnovit naše duševní zdraví.
  3. Rozhodli jsme se, že změníme svou vůli a život péčí o naše LYS’s, jak jsme je pochopili. (Přiznám se, že nemám ponětí, co je LYS’s. Tušíte někdo?)
  4. Provedeme zpytavou a nebojácně přesnou inventuru své skrýše/syslírny (v angličtině stash, dobré si zapamatovat).
  5. Přiznáme Ravelry, sobě i ostatním lidem přesnou povahu naší závislosti na ponožkách.
  6. Jsme naprosto připraveni překonat jakékoliv vady pletení.
  7. Pokorně žádáme, aby byly uzlíky odstraněny z našich přízí, klubíček a přaden. (Tomu také příliš nerozumím.)
  8. Uděláme seznam všech vzorů, které jsme začali, uložili do stashe (syslírny) nebo navrhli na koktejlové ubrousky, a staneme se ochotnými je všechny začít nebo dokončit.
  9. Dokončíme ponožky označené WIP (znamená work in progress, tedy rozdělané), kdykoli je to možné, s výjimkou případů, kdy by to způsobilo jejich urážku přízi, jehlicím, nám nebo ostatním.
  10. Budeme pokračovat v inventuře zásob (jak už jsme si řekli, jedná se o stash), a když si koupíme nové ponožkové příze, okamžitě to přiznáme.
  11. Učíme se pokusy a omyly, abychom zlepšili náš vědomý kontakt s pletením ponožek. Modlíme se pouze za znalost otáčení paty a sílu nosit je venku.
  12. V důsledku těchto kroků jsme dospěli k duchovnímu probuzení, přenášíme tuto zprávu ostatním pletařům ponožky a praktikujeme tyto zásady ve všech našich záležitostech.
Upozornění: pamatujte, že nikdy nemůžete mít příliš mnoho ručně pletených ponožek. (Remember - you can never have too many hand-knit socks!)

Také byste se měli představit:
  • Jak dlouho pletete ponožky? 
  • Jak velká je vaše skrýš? 
  • Na jakých ponožkách právě teď pracujete?
Na stránce existuje také plán výzev (v ANJ Sockdown challenge schedule) a ten mě doslova nadchl. Směska inspirujících ponožek na jednom místě a po celý rok! Už žádné zoufalé vyhledávání, co budu plést teď. Stačí se jen přidat. 

Chcete-li vyhovět Sockdown challenge musíte splnit následující čtyři pravidla:
  1. Ponožky musí mít minimálně 7,5 cm vysokou nohu (včetně manžety měřené od horní části paty) a minimálně 15 cm dlouhé chodilo (měřeno od zadní části paty až ke špičce).
  2. Ponožky musí obsahovat patu a špičku – žádné ponožky na jógu nebo tubové ponožky (viz moje spirálové ponožky zde).
  3. Ponožky musí být ve dvojicích a padnout do bot. Nemohou to být papuče nebo domácí ponožky. Bulková nebo tlustší příze není povolena. Samostatné ponožky a vánoční/rekreační punčochy také nejsou způsobilé pro výzvy Sockdown.
  4. Ponožky nesmí být obyčejná vanilka, (tím se rozumí, že nesmějí být příliš jednoduché, jako lícový nebo rubový žerzej) nebo velmi jednoduché vzory. Čímž se rozumí:
    • Vzory se strukturou vyrobenou pouze z pletení hladce a obrace, včetně těch, které byly zpracovány zpětnou smyčkou (back loop) a/nebo obsahující snímaná oka (slipped stitches). Tyto údaje jsou aktualizované pro Sockdown 10. Vzory musí splňovat oba následující požadavky, aby byly považovány za dost obtížné pro tyto výzvy:
        • Musí obsahovat minimálně 4 jedinečné řádky vzoru, kdy maximálně jedna řada z nich smí být celá pletená hladce nebo obrace.
        • Vzor musí mít v jedné řadě alespoň 6 ok, tzn. vzor hladce 2 oka, obrace 2 oka nebude počítán.
        • Jinými slovy, v grafické podobě s nejmenším opakováním by příslušná vzorovaná část ponožky měla mít nejméně 4 řádky a 6 ok.
    • Vzory zahrnující techniky jako copánky (cables) krajku (lace), barevné práce (colorwork) – prosté (stranded) nebo mozaiky/snímaná oka (mosaic/slipped-stitch), intarzie, neobvyklé konstrukce, brioche atd.) automaticky splňují minimální požadavky na vzor.
    • Ponožky nemusí být celé pletené v daném vzoru.
A teď to nejzajímavější  kdybyste se taky chtěli přidat. V každém měsíci od září do července jsou vypsány tři kategorie, příklady uvedu na květnu, červnu a červenci. Srpen slouží k dokončení rozpletených ponožek. První představuje téma, tím může být například plést ponožky s motivy flory a fauny, zbytky (= upleťte ponožky s použitím nejméně tří zbylých přízí, mohou být použita 20 g miniklubíčka nebo menší), atd.

V druhém je vybrán konkrétní designér včetně své přezdívky, např. Stephanie Etting (verybusymonkey), Tisserin Coquet (ParticuleAlpha) a Stephanie van der Linden (steffilinden), Adrienne Fong (bellybuttonknits).

A ve třetí jsou obvykle mystery ponožky, což znamená, že předem nevíte, jak bude vzor vypadat, letos to byly: SKA 2018 May MOCK od Stephanie Etting, TBD od Adrienne Fong.

Někdy může být připojena i zvolená technika, např. copánky, korálky, mozajka, krajka atd.

P. S.: Minule jsem v článku Stephanie van der Linden slibovala, že vysvětlím, proč od ní plánuji plést ponožky  Montgolfiere. Tak pokud to dosud nebylo zřejmé, je to proto, že je ve skupině Sock Knitters Anonymous vybrána jako návrhářka měsíce června. Po ní logicky na červenec plánuji Adrienne Fong.

2 komentáře:

  1. LYS - https://cs.todoinfor.com/lys-and-knitting-28068
    Asi minuta googlení ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. OK, děkuji. :-) Nakonec z tebe bude znalec. Tak až příště udělám nějakou soutěž, budu vymýšlet první cenu pro tebe, páč tohle bylo rychle. Pro ty, co se jim nechce hledat, doplním nově získané vysvětlení: LYS je místní obchod s klubíčky. Předpokládám, že to vychází z anglického "local yarn store".

      Vymazat