pondělí 30. dubna 2018

Nový způsob výběru vzoru

Vymyslela jsem nový způsob pletení, nebo spíš přizpůsobování vzorů. Používám k tomu Ravelry, protože to je asi nejjednodušší, ale postačil by prostý seznam návodů, které se mi líbí a chtěla bych si podle nich ten který svetřík, topík nebo šátek uplést a vzorek, jaký by měl být dosažen na 10 cm x 10 cm.

Vtip je v tom, že je mi vlastně úplně jedno, který z vybraných svetříků bude upleten v té které barvě, samozřejmě některé příze se na některé vzory nehodí. Například jsem si teď nedávno vyhlédla jeden svetřík s copánky a nopky a pro tento vzor je vhodná v podstatě jen jednobarevné nebo lehce melírovaná příze.

A jak to tedy dělat podle Angeliky? Jako správná vášnivá (závislá či úchylná, každý tomu říkáme jinak) pletařka jistě máte vyhlédnutých několik návodů, které byste si chtěla uplést. Jsou-li na Ravelry a máte je v knihovně či oblíbených tím lépe. Pokud ne, vytvořte si jednoduchý seznam, nejlépe v Excelu (pro jeho příjemnou možnost třídění či řazení a filtrování, na rozdíl od papíru), kde bude název díla a počet ok a řad zkušebního vzorku.

Vezměte přízi, z které plánujete plést, vyberte vhodné jehlice podle popisu na adjustační pásce klubíčka nebo vlastních zkušeností a upleťte zkušební vzorek. Vyperte ho, případně vyblokujte a nechte uschnout. Změřte. 

Vyfiltrujte nebo sami vyhledejte návod se stejným vzorkem. Hurá a můžete plést bez jakéhokoliv přepočítávání. 

A navíc jste zapojili prvek náhody, který vás může příjemně překvapit, případně se zbavíte mrzutého rozhodování, zda si z této příze uplést ten svetřík, či onen, nebo nějaký úplně jiný. 

Žádné komentáře:

Okomentovat