neděle 22. října 2017

Ponožky #3b

Teď trochu předbíhám, ale práce na ponožkách číslo tři, které nakonec nebudou ponožkami, ale návleky na ruce, úspěšně pokračuje, respektive už se chílí ke konci. Však Halloween je už za dveřmi. 

A tak jsem začala přemýšlet, co budu plést jako náhradu – nové ponožky číslo tři. Tato otázka se tak trochu vyřešila sama. Příští budou Graduation Socks, které jsou na Ravelry zdarma. Autorkou je Wendy Verbruggen, která je navrhla v březnu 2010. Nejedná se o návod na ponožky jako takové, ale na vyšívaný vzorek, který změní vaše oblíbené upletené ponožky na doktorské ponožky. 

Jak autorka radí, můžete s jejich vypracováním začít až po napsání disertační práce. Smíte je plést mezi datem odevzdání (obhájení?) a datem promoce.

„They are intended to be knit between the date of submission and the date of your graduation---no exceptions!“

Ještě zvažuji nahrazení písmenek Dr našimi Ph.D. (ideálně včetně teček) a také jejich vyplétání místo vyšívání. 

Přízi jsem si koupila rovnou v den úspěšné obhajoby v mém oblíbeném obchůdku Zapleteno. Jedná se o Red Heart, Sport Socks, 100 g = 410 metrů, barva 07095 (světle modrá), 75 % virgin wool25 % polyamide, Made in Romania for MEZ GmbH (Germany). Příze prochází různými odstíny a na začátku má kousek žluté barvy, aby se daly obě ponožky plést najednou a přesně se vědělo odkud - odstřihnete žlutou a můžete začít. Obě by pak měly být stejně barevné. 

Dr. nebo Ph.D.?
A teď trocha povídání o tom doktorovi. Vždycky jsme si z toho dělali srandu – že jaký doktor, co bych asi tak mohla léčit? 

A teď jsem na Wikipedii zjistila, že slovo doktor pochází z latiny a znamená učitele, ve starém Římě se tak označovali ti, kteří konali veřejné přednášky. 

Podle Internetové jazykové příručky, části akademicko-vědecké tituly byla zkratka titulu doktor Dr. v České republice udělována krátce po roce 1990, později byla nahrazena zkratkou Ph.D. Píše se bez mezery a s oběma tečkama. Jinde ve světě píší s tečkou na konci, nebo úplně bez teček. Dle Wikipedie se jedná o nejvyšší možnou kvalifikaci, kterou lze studiem dosáhnout (tzv. velký doktorát). Dříve, do roku 1998, se tento program nazýval jako „postgraduální studium“, v předchozím období bylo též označováno jako vědecká aspirantura, případně též jako vědecká výchova. 

Pro příznivce Ph.D. studia mohu ještě doporučit (zatím nevyzkoušeno) čepici PhD morning od Elisuccia Lib.

Zdroje:
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=782
https://cs.wikipedia.org/wiki/Akademick%C3%BD_titul
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ph.D.

Žádné komentáře:

Okomentovat