pondělí 11. září 2017

The Lonely Tree Shawl

Pá 27. ledna 2017
Když jsem byla minule doma, sbalila jsem si s sebou do Prahy klubíčkovač, protože už mám spoustu nových přízí v takových smotancích, takže to není pěkné klubíčko a před pletením je potřeba to přemotat, aby se z toho dalo plést. Jedním z „klubek“, které mě už dlouho provokovalo ke zpracování byl Donegal od paní Bovoli z obchůdku Štryk & chick. Jedná se o relativně tenkou slunečnicově žlutou (barva 5534, šarže 266) tweedovou přízi. Je to irská vlna, 100 % merino, 150 m na 40 g, vhodné jsou jehlice 3,5–4. Příze je pěkná, měkká, ale nejsou to originální klubíčka, protože na nich chybí výrobce. 

O uplynulém víkendu jsem si tedy jedno přadýnko přemotala na klubíčko a hned se nedočkavě pustila do pletení šátku The Lonely Tree Shawl od sofsweater. Předpokládám, že název autorka vymyslela proto, že na něm jsou tvarované listy. Vzor je hezký a svého času tenhle šátek pletly Vlněné sestry jako nějaký KAL, jenže pak ho na Ravelry autorka zpoplatnila – není divu, už si jej upletlo 2335 (27. 7. 2017) – a návod tím pádem zmizel. Jenže já už na něj měla koupenou přízi.

Zrovna v tomto případě se mi syslení vyplatilo, protože jsem si návod stáhla ještě v době, kdy byl volně dostupný. Bohužel ne v češtině, ale i v anglických návodech už se začínám dobře orientovat, a když je k nim navíc kreslené schémátko (to bohužel nedělají všichni, např. Stephen West ho nemívá), jde to jako po másle. Akorát stejně jako u Swallowtailu přemýšlím, kde vzor vhodně nastavit, abych ho mohla uplést větší. Moje příze je totiž relativně tenká a šátek mi vychází malý. Pletu právě na uvedených 3,5 a říkám si, jak by to asi vypadalo, kdybych použila jednou tak tlustou přízi. Líbil by se mi vůbec takový robustní šátek?

Dopletla jsem část A šátku The Lonely Tree Shawl. Ne, že by to byl nějaký zvláštní pokrok, ale podobnými poznámkami se dá mapovat postup. Pokud vím, měla bych teď být asi tak ve stejné fázi jako Sabina, kterou jsem právě na tomhle šátku začala učit pletení. Doufám, že to zvládne a bude ji to bavit. Už docela dostkrát párala, ale on to není úplně jednoduchý šátek, navíc všem parádně vytře zrak, pokud to někomu ukáže, a řekne, že se jedná o její první dílko. Vždyť je to velký šátek a ještě k tomu krajkový! Je na něm všechno! Pletení hladce, obrace, nahazování, dva druhy splétání… Nešetřila jsem ji, protože věřím, že na to má.

Čt 27. 7. 2017
A jak se dalo čekat, šátek jsem nakonec vypárala, byť ta příze je opravdu úchvatná, a udělala ho z Donegalu ze stejného zdroje, ale o maličko silnějšího a to je labůžo! Šátek je překrásný. Krásně hřeje, výborně se nosí a hlavně, vůbec nekouše.

2 komentáře:

  1. Ahoj A. :-), vem jej ve čtvrtek na pletení, prosím. Jsem zvědavá. Napadlo mě, že by se tenká příze dala držet dvojitě. Pokud to máš navinuté na klubíčkovači, nemusel by to být problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Radko, šátek vzít mohu, ale žlutou přízi ne, protože ji mám v odloučené syslírně. Máš pravdu, šla by použít dvojitě, ale pak by byla jednak moc tlustá, a jednak bych jí už měla velice málo metrů.

      Vymazat