pondělí 6. února 2017

Fair isle 1: Troška teorie na úvod

Konečně jsem se odhodlala k tomu, že se pustím do fair isle. O víkendu (21. a 22. 1.) jsem si ve svých knihách přečetla maximum a pak se rozhodla srovnat to s tím, co je na webu, abych se vzdělala v teorii, jak jen to jde, a hned můj první svetřík byl bez chybičky. Nejde o perfekcionismus. Fair isle, čte se [fér ajl] se nedá plést z levné uměliny, je potřeby mít přírodní materiál, který se zaplstí, takže vlnu a její ceny jsou trochu jinde...

Pro zájemce jsem se rozhodla připravit takový miniseriálek, abyste nemuseli louskat všechno jako já. Jak už to bývá, na začátek je dobrá troška teorie.

Fair je...

Ostrov severně od Velké Británie mezi Shetlandami (k těm se dostaneme zase jindy) a Orknejemi. Celé pobřeží lemují strmé útesy vystupující až 200 m nad hladinu moře. V roce 1954 ostrov odkoupila organizace The National Trust for Scotland (NTS), což je skotská charitativní společnost, která vlastní, spravuje a obhospodařuje historické památky, území a kulturní odkazy ve Skotsku. NTS vlastní na 127 nemovitostí, včetně hradů, zámků a zřícenin, 760 kilometrů čtverečních území a zaměstnává 500 lidí. Kromě Fair Isle jí patří i vybraná území na ostrovech Unst a Yell.

Podnebí je mírné a silně oceánské, jsou tu nejmenší teplotní výkyvy v celém Spojeném království a fouká silný vítr. Nejvyšší naměřená teplota byla 20,2 °C a nejnižší −5,6 °C. Průměrná teplota je 7,9°C. Srážky jsou velmi časté, ale převážně jsou to jen krátké přeháňky. Mrazových dnů je za rok průměrně 16,5, nejčastěji v únoru (4 mrazové dny). Počet hodin slunečního svitu je v průměru 1276,3 hodin ročně. Nejvyšší vrchol je Ward Hill (219 m n. m.).

Dnes žije na ostrově o rozloze 7,68 km² 68 lidí (údaj z roku 2011), kteří se živí rybařením. Muži obdělávají půdu ve stylu crofting: okolo vesnic jsou společná pole, na kterých pěstují zeleninu a chovají domácí zvířata všichni obyvatelé vesnice společně. Ostrov je významný, protože usnadňuje přenos televizního, rádiového a telefonního signálu. Nejsou zde hospody ani restaurace, ale nachází se zde základní škola a obchod. Největší město je Stonybreck, používané jazyky jsou angličtina a norština.

Na ostrově nejsou žádná ubytovací zařízení a ubytování je možné jen v domech zdejších obyvatel. Lístek na trajekt na Fair je možné koupit, jen pokud má turista na ostrově zajištěno ubytování. Na ostrově je 14 památek, od zbytků prvních domů až po zbytky radaru z druhé světové války. K památkám jsou řazeny i oba zdejší majáky, které jsou stále plně funkční.

Ostrov je velmi známý výrobou tradičních svetrů. Ty získaly značnou oblibu, když je princ z Walesu (později se stal Edwardem VIII.) nosil na veřejnosti v roce 1921. 

Tradiční Fair Isle vzory mají omezenou paletu přibližně pěti barev. V rámci jedné řady se používají pouze dvě barvy a střídají se v krátkých úsecích (max. po 3 okách). Někteří lidé používají termín „Fair Isle pro jakékoliv barevné pletení, kdy se aktuálně nepoužívaná příze vede vzadu za prací.

Další techniky, na které se podíváme příště, pro různobarevné pletení se nazývají intarzie, snímaná oka (slip-steh) známý též jako mozaikové pletení.

Zdroje:
https://vlnenesestry.blogspot.cz/2016/02/pleteme-fair-isle.html – užitečná videa k technice fair isle. A pokud chcete vědět víc o fixování můstku háčkovaným řetízkem od Isoldy, můžete se podívat na její blog zde: http://blog.ysolda.com/2016/1/21/tutorial-crochet-steeks-on-cruden.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fair_Isle
https://cs.wikipedia.org/wiki/The_National_Trust_for_Scotland
https://en.wikipedia.org/wiki/Fair_Isle_%28technique%29

Žádné komentáře:

Okomentovat