pondělí 30. května 2016

Levá a pravá... hemisféra

O mozkových hemisférách, o tom, že je mozek rozdělen na dvě poloviny, z nichž se každá zaměřuje na trochu jinou činnost jste už nejspíš slyšeli. Pokud ne, podívejte se prosím na můj článek nazvaný Hemisféry. Doporučuji si ho prohlédnout, i když už víte o co jde, jen pro malé shrnutí. Je odpravdu krátký.

Kromě toho, že každá hemisféra se na svět dívá trochu jinak – levá analyticky, po detailech, pravá celkově a komplexně – máme v dnešní době tak trochu problém s tím, že se orientujeme na levou polovin. Myšlení v číslech, nekonečné analýzy, to je dnes opravdu IN. 

Ve školách, v zaměstnání, všude se po vás chce logika, matematika, analýza, postup krok za krokem, jaké pak barvy, intuice, kreativita, emoce, sny... 

Jenže když se zaměřujeme na levou část, nejen že nám spousta řešení a možností uniká, ale také de facto využíváme jenom polovinu mozku. Trochu to přeženu, ale představte si, že byste mohli být ještě jednou tak výkonní? Že byste mohli práci udělat za polovinu času? Nebo co kdyby se váš svět stal mnohem barevnějším a zajímavějším? Kolem se objevila – zdánlivě sama od sebe – spousta krásných věcí?

Pojďte to se mnou vyzkoušet. Pojďte se naučit kreslit!

Úkol pro dnešek a tento týden je vyzkoušet cvičení uvedená v článku Cvičení hemisfér.

Žádné komentáře:

Okomentovat