pondělí 23. května 2016

Kreslení pravou mozkovou hemisférou

Kreslení podobně jako psaní je dovednost, které je možno se naučit. Stejně jako jste se naučili číst, psát, chodit nebo jezdit na kole, se můžete naučit kreslit. Umíte udělat čáru? Fajn, když jich uděláte dost, získáte obrázek.

Naučit se kreslit je především naučit se správně vidět.

Při kreslení pravou mozkovou hemisférou, pochopitelně nekreslíte pravou mozkovou hemisférou. Nadále kreslíte rukama (můžete to zkusit i nohama nebo ústy v rámci zkoušení něčeho nového), ale snažíte se na kresbu dívat jinak. Používat mozek jinak.

A to tak, jak byl „navržen“. Stejně jako vás nenapadne mýt nádobí sekerou, je nebezpečné a nesmyslné snažit se kreslit a přitom používat výhradně levý mozek, který si dotváří a domýšlí věci, které nejsou. Levý mozek se vám snaží tvrdit, že oči vypadají jako mandle, rohovky, kola auta i talíře jsou kulatá, krychle má vidět všech osm rohů a skládá se ze čtverců...

Cvičení pro dnešní den – sedněte si před zrcadlo a zkuste nakreslit svůj autoportrét. 

Ničeho se nebojte, chceme se ujistit, že teď opravdu neumíte kreslit, jak tvrdíte. Nebo poznat úroveň, na které již jste. Těžko můžete posoudit svoje pokroky, když nebudete vědět, kde jste začínali.

Metoda vychází z objevů Rogera W. Sperryho, který získal v roce 1981 Nobelovu cenu za své výzkumy lidského mozku. 

Zdroje:
http://www.prosvujusmev.cz/kresleni-pravou-mozkovou-hemisferou-tuzka-2.html

Žádné komentáře:

Okomentovat