pondělí 18. května 2015

Pestrý šátek z bambusu

Pestré klubíčko
Když jsem byla naposledy v Praze, jela jsem tam vlakem s ženskou, která na čtyřech jehlicích pletla ponožky. Hrozně mě to dráždilo a hned jsem měla chuť taky plést. A tak jsem si zašla koupit klubíčko a kulaté bambusové jehlice, které už mám celkem vyzkoušené. Jelikož se z jednoho klubíčka nic neuplete, jak mě upozornila bývalá kolegyně, vybrala jsem si takové, které má 440 metrů na 100 gramů, takže z toho už snad nějaký ten menší šátek vytvořím.

Celá žhavá jsem zasedla k počítači a dala se do googlení, nebo spíš „dropsování“, protože když chci dobrý návod v češtině, jdu celkem najisto na stránky Garnstudia s přízemi DROPS. Po menším vybírání (asi tak hodina) jsem se zakoukala do DROPS šátek s vlnkovým vzorem pletený z příze „Delight“. Vzor jsem si překreslila do notýsku (dost pracné, ale nebylo kde ho vytisknout) a pustila se do pletení. Brzy se ukázalo, že je to celkem jednoduché a hezky to přibývá. Jak velký nakonec získám šátek, to netuším. Výhodou je, že se v tomto vzoru dá přestat téměř kdykoliv a vždy to bude vypadat pěkně...
Vlnkový vzor


P. S.: V návodu bych změnila to, že u té jediné řady, která se celá plete hladce z rubové strany, bych středové oko pletla obrace, aby středová dělicí čára rozdělující šátek na poloviny zůstala krásně hladká a nebyla rušená tím jediným okem obrace. Ale třeba to opticky lépe spojuje ty vlnky.

Výhodou tohoto typu příze je, že se její barva mění v pravidelných úsecích. Což by bylo ještě vhodnější u rovně pleteného obdélníkového (nebo čtvercového) šátku. U trojúhelníkového to vytváří zajímavý efekt tím, že se jednotlivé barvy budou střídat čím dál rychleji. Tzn. v dalších řadách budou stále užší a užší zelené i růžové proužky... Snad to i tak bude vypadat kouzelně a ocitnou se vedle sebe vždy barvy, které se k sobě hodí... i když u téhle blázniviny to lze těžko odhadnout.

Příze je fantasticky měkká a hebké, lehce chlupatí, ale poněkud mě zaráží, že na obale je napsáno, že je to stoprocentní bambus a vedle toho je napsáno viskose.

Každopádně to bude nádherný letní kousek chránící proti podvečernímu větříku.

2 komentáře:

  1. Je to určitě bambusová viskoza. Něco o ní je na http://www.bamboolik.cz/cs/info/co-je-bambusova-viskoza (stránka o plínkách, ale hodí se:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, už jsem se na to dříve ptala jinde a je to tak, jak říkáte. Původně jsem si myslela, že viskóza je něco jako bavlna, a tak jsem nechápala, jak je možné, že se uvádí dva druhy odlišného materiálu, jako kdybych řekla, že je to bavlna len, to buď musí být procenta jednoho a druhého, nebo je něco špatně. A ona je to právě bambusová viskóza. Díky za odkaz.

      Vymazat