pátek 7. listopadu 2014

Pletení na rukou/rukách

V sobotu mě čeká kurz pletení na rukou. Už jsem si to vyzkoušela alespoň dvakrát sama doma a musím říct, že je to opravdu zábava. Místo jehlic používáte svoje ruce.

Samozřejmě je potřeba tomuto způsobu pletení přizpůsobit přízi: buď můžete zvolit nějakou enormně tlustou (např. na volánkové šály nebo něco podobného), nebo smíchat několik klubíček jiné příze dohromady (to se pak můžete vyřádit v barvách i efektech).

Princip je jednoduchý, uděláte počáteční smyčku a pak nahazujete buď klasicky, což je zbytečně moc práce, nebo překroucenou smyčkou, nebo „uháčkovaným“ řetízkem.

A pak protáhnete levou ruku okem zepředu dozadu, chytnete volný konec příze, protáhnete a navléknete na levou ruku. Až projdete všechna oka, budete to samé opakovat s pravou rukou. Takže celou dobu pletete jenom hladce, ale protože pletete zleva doprava i zprava doleva, máte vpředu lícový žerzej.

Můj popis je jen velice stručný, protože na webu najdete spoustu skvělých videí. Mimochodem, bohatě vám stačí vidět jen jedno, protože se to hodně všude opakuje a málokdo – pokud vůbec někdo – přišel s něčím novým. Zde máte dvě ukázková:

Výhody:
  • jde to snadno,
  • je to příjemné, protože se mazlíte přímo s přízí,
  • rychle to přibývá,
  • stačí vám ruce, takže si klidně na návštěvě v cizím městě nebo na dovolené můžete koupit přízi a plést,
  • můžete plést v letadle, jehlice by vám nejspíš nedovolili,
  • atd.
Nevýhody:
  • práci je obtížné odložit v průběhu, tzn. na záchod si dojděte předem,
  • výsledné dílko je vzdušné a přitom poměrně robustní, což výrazně snižuje jeho použitelnost v praxi. Zatím jsem se setkala jen s využitím na šály, i když se domnívám, že by mohly jít vytvořit zajímavé koberečky nebo polštářky.
Co mě ovšem překvapilo, že nikoho nenapadlo vyzkoušet tímto způsobem i pletení obrace.

P. S.: Málem bych zapomněla, že hned v úvodu jsem se potýkala s otázkou, zda je správně pletení na rukou nebo na rukách? Naštěstí je zrovna v tomto případě možné obojí!

Žádné komentáře:

Okomentovat